Beeldend Danstheater Telder

2009

De wijk danst

Scene in het parkDe stichting ‘Wijken voor Kunst’ organiseert ieder jaar een dag vol kunst en cultuur in stadswijken waarbij kunstenaars, muzikanten en culturele stichtingen zich presenteren. Zo zijn er open ateliers, muziekpodia en zijn er repetities te bekijken. Beeldend Danstheater Telder heeft zomer 2009 met wijkbewoners en professionele dansers in de straten van hun eigen wijk een dansvoorstelling gemaakt in het kader van het thema Ontmoetingen. Er is gewerkt vanuit moderne dans maar ook met andere dansstijlen zoals hiphop, buikdans, stijldans, salsa, volksdans of streetdance. Deze manifestatie vond plaats in de wijken Klarendal, Sint Marten, Sonsbeekkwartier en Spoorhoek in Arnhem in het kader van Wijken voor Kunst.

Choreografie:
Paula Walta
Live-muziek:
Tessa Zoutendijk (viool), Sarah Walder (cello) en Tis Marang (bas) (Klezmer, ‘Papirossen’ in de speeltuin)
Compositie:
Tessa Zoutendijk (scène parkeerplaats)
Dans:
Jarno Noordberger, Sasker Polman en Luciola Dumont en de deelnemers Nuria, Tatiana, Mark, Tülay, Ruth, Murat, Marije, Mathilde, Anke, Joseph, Liselotte.

Valkhofmuseum: ‘Onder de tafel uit’

Telder ontdekt het museum. Op zaterdagavond 12 september speelde Telder een speciale versie van de voorstelling ‘Onder de tafel’. Dit, voor de gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het Valkhof Museum en ter gelegenheid van het UIT-festival in Nijmegen. In de voorstelling ‘Onder de tafel’ zien we hoe een jonge danseres bang is, vecht met haar angst en uiteindelijk onder de tafel vandaan komt. In het Valkhof Museum gaat ze nog een stapje verder: ze gaat op onderzoek uit, ontdekt het gebouw en is zelfs buiten te zien! Voor deze gelegenheid deed een studente van ArtEZ mee, Ella Asderban. Verder dansten Yeli Beurskens, Anna Fransen en Luciola Dumont. De danseres eindigt haar dans boven op de tafel en kijkt dan naar buiten: ze ziet haar eigen evenbeeld, dat weg danst, de wereld in… Paula: “Zo hadden we het bedacht. Het licht binnen op de tafel en de stoelen gaat langzaam uit en het licht buiten aan en … daar zien we een danseres wegdansen, tussen de wuivende takken, de wind en de gevallen bladeren. Een droombeeld. In het echt nog mooier dan in mijn eigen gedachten. Prachtig; om naar te blïjven kijken. En dat gold ook voor de danseressen die in het museum dansten, op de trappen, tegen de ramen en langs nissen en muren. Ze ontdekten dansend het museum, dat zo monumentaal is, dat elke danseres een beeld wordt, een levende compositie. Fascinerend!”

Opening beeld ‘Paradise Gardens’

Op 27 juli is het beeld ‘Paradise Gardens’ van beeldend kunstenaar Jits Bakker onthuld met een gedanst duet in de Tuin De Lage Oorsprong in Oosterbeek. Dit duet was geïnspireerd op het beeld, dat bestaat uit een man en een vrouw die tegen elkaar leunen in een dansante pose. De onthulling leende zich dus geweldig voor dans. Dansers Jürgen Hierck en Patricia van Deutekom lonkten naar elkaar vanaf de begroeide stangen van de rozenberceau en ontmoetten elkaar in een kruising van de paden… En terwijl ze hun dans beëindigden aan de voet van de vijver, werd het beeld onthuld aan de overzijde. Het beeld Paradise Gardens is te bewonderen in de Tuin. (klik hier voor een link naar de tuin)

Opening Kunstroute Renkum

Op maar liefst vijftig locaties verspreid over de zes dorpen in de gemeente Renkum, was op 5 juni het werk te bewonderen van zo'n negentig kunstenaars. In het kader van het 10-jarig jubileum van de Kunstroute was Telder uitgenodigd een speciale openingsdans te maken op de trappen van het stadhuis van Renkum. Deze locatie werd tijdelijk in beslag genomen door een dans met (net als de route) het thema vrijheid, gedanst door Yeli Beurskens, Anna Fransen en Luciola Dumont. De muziek was van Phillip Glass. Tevens nam Telder deel met een open studiodag, waarin DVD-presentaties van Telder en open repetities van ‘Onder De Tafel’ door wederom Yeli, Anna en Luciola, met livemuziek van Jòrike Kroon en Brigitte Stam.

Opening Kunstroute Renkum 2009  Yeli, Anna en Luciola